donderdag 25 september 2008

Succes (zelden) verzekerdDe statistische slaagkans om de top van de Mera peak te bereiken ligt tussen de 25 en 50%. Hoogteziekte, weersomstandigheden en toeval kunnen hierbij een rol spelen, maar ook hoe je als groep functioneert is een belangrijk gegeven. De beslissing terug te keren valt dikwijls veel zwaarder dan deze om door te gaan, geen klimmer die dit ontkent.
Met de hele groep zitten we samen in het zelfde schuitje. Gezien de extreme omstandigheden en de beslissingen die af en toe genomen moeten worden kan je verwachten dat een en ander wel eens kan escaleren. Omdat de consequenties van een uit de hand gelopen situatie niet min kunnen zijn is het niet slecht enig inzicht te hebben in het menselijke wezen en de neuzen in de zelfde richting te zetten alvorens te vertrekken. Een manier om dit in de praktijk te brengen is om bij het begin van de queeste een prioriteiten lijst overeen te komen die een compris moet zijn tussen de individuele aspiraties en het groepsbelang.
Een voorbeeld van een prioriteiten lijst zou kunnen zijn:

1. Iedereen veilig weer thuis op het einde van de tocht.

2. Als groep zo ver mogelijk komen mits beheersing van de risico’s.

3. Wie kan de gelegenheid geven door te gaan zolang het de groep niet in gevaar brengt.

4. Een onvergetelijk avontuur beleven.

Belangrijk hierbij is dat de lijst eenvoudig en beknopt gehouden wordt zodat hij door iedereen gekend is en efficiƫnt toegepast kan worden. Hij moet door de groep zelf worden opgesteld zowel naar inhoud als wat betreft de volgorde van prioriteit zodat hij weerspiegeld wat je als groep wil bereiken. Op het ogenblik dat je het eens bent over de objectieven kan je nog verder gaan en er een gedragscode aan verbinden.


Voordeel van deze lijst is ook dat je het succes van de onderneming kan afmeten door op het einde van de rit te kijken hoe hoog je op de ladder ben geraakt.Voor een grote, heterogene of onervaren groep kan het nuttig zijn verder door te gaan op de groepsdynamiek en je hierbij te laten begeleiden door profesionelen. In de voorbereiding van de ICT-Expedition 2007 naar de Thapa peak, werden we hiervoor vakkundig geholpen door Insights. De theorie leek alvast eenvoudiger dan de praktijk, toch bedankt voor de leuke cartoon Insight guys!

Geen opmerkingen: